Kunnskapshvelvet
Filtrer artikler

Eikholt-konferansen 2024, om personsentrert rehabilitering
Eikholt-konferansen arrangeres i august hvert år, og har som mål å spre relevant kompetanse knyttet til syns- og hørselsnedsettelse/døvblindhet. I år ble konferansen arrangert 21. - 22. august som en fysisk konferanse med tema "Se og hør meg- om personsentrert rehabilitering".

Webinar med påfyll av kunnskap om syn og hørsel
10 Januar 2024 ble det gjennomført et webinar med tema bedre hverdag for innbyggere med nedsatt syn og hørsel. Webinaret var rettet mot syn- og hørselskontakter i kommunene, ansatte ved NAV hjelpemiddelsentral, men aktuelt og åpent for alle som møter mennesker med kombinert nedsatt syn og hørsel

Grenseløs idrettsglede – fotballgalskap på sitt beste!
Opplevelsen av å gå på fotballkamp er beskrevet av en av erfaringskonsulentene i prosjekt Grenseløs idrettsglede som "Helt rått". Prosjektet handler om tilrettelegging for at personer med kombinert syns- og hørselsnedsettelse/døvblindhet kan delta som publikum på fotballkamper. Bruk av haptiske signalder, bildetolking, norsk tegnspråk og taktile brett er testet ut. Prosjektet handler også om eierskap til egen rehabiliteringsprosess - hva er viktig for meg.

Døvblindhet
Døvblindhet er en betegnelse på kombinert syns- og hørselshemming hvor sansetapene gjensidig forsterker hverandre. Døvblindhet betraktes som en egen funksjonshemming. Med døvblind menes en person som har en så stor grad av kombinert syns- og hørselsnedsettelse at det gir betydelige vanskeligheter i dagliglivet.

Haptisk kommunikasjon og førerhund
Cathrine Timm Sundin, Senior Kommunikasjonsrådgiver ved Eikholt, har i samarbeid med Hapti-Co gjennomført et prosjekt som omhandler bruk av haptisk kommunikasjon i sammenheng med førerhund og utøver.

Kommunikasjon
Kommunikasjon for personer med kombinert syns- og hørselshemning/døvblindhet varierer fra person til person. Både kommunikasjonsform, behov for avstand til samtalepartner og hensyn til lysforhold varierer. Ofte brukes en kombinasjon av forskjellige kommunikasjonsformer.

Usher syndrom, typer og arv
Usher syndrom er en sjelden arvelig genetisk sykdom som fører til kombinert syn- og hørselsnedsettelse/døvblindhet. Usher syndrom er den vanligste enkeltårsaken til døvblindhet hos personer under 65 år. 50% av alle døvblinde under 65 år har Usher syndrom. Usher syndrom er ikke knyttet til andre nevrologiske tilstander, kun nedsatt syn og nedsatt hørsel.

Usher syndrom og mørketall i Norge
Usher syndrom er det vanligste syndromet som fører til døvblindhet, og 50% av alle døvblinde under 65 år har Usher syndrom (Castiglione & Möller, 2022, s. 42). Diagnosen Usher syndrom kan settes på bakgrunn av klinisk funn, eller en genetisk test.

Språkutvikling hos barn som har fått cochlea implantat på begge ører tidlig i livet
Dette er en oppsummering på norsk av en spennende forskningsartikkel som handler om Cochlea Implantat (CI) og språkutvikling hos små barn. Artikkelen er originalt skrevet på engelsk og kan finnes i sin helhet på denne lenken: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32079817/

BUA-MI – Språkutvikling gjennom meningsfull aktivitet
Dette er et prosjekt med et bredt tverrfaglig og tverrsektorielt samarbeid. Prosjektgruppa fra Eikholt har vært i tett fagsamarbeid med Regionsenter for Døvblinde, Statped Sørøst om taktil språklighet, Engerdal kommune sto i hovedsak for byggingen av bua, BUA-MI, og PP-tjenesten i Trysil og Engerdal var engasjert medspiller. I sentrum for arbeidet har vært to unge menn med døvblindhet og deres team på skole og voksenopplæring/bolig.