Filtrer artiklene
Haptisk kommunikasjon og førerhund
Cathrine Timm Sundin, Senior Kommunikasjonsrådgiver ved Eikholt, har i samarbeid med Hapti-Co gjennomført et prosjekt som omhandler bruk av haptisk kommunikasjon i sammenheng med førerhund og utøver.
Kommunikasjon
Kommunikasjon for personer med kombinert syns- og hørselshemning/døvblindhet varierer fra person til person. Både kommunikasjonsform, behov for avstand til samtalepartner og hensyn til lysforhold varierer. Ofte brukes en kombinasjon av forskjellige kommunikasjonsformer.
Usher syndrom, typer og arv
Usher syndrom er en sjelden arvelig genetisk sykdom som fører til kombinert syn- og hørselsnedsettelse/døvblindhet. Usher syndrom er den vanligste enkeltårsaken til døvblindhet hos personer under 65 år. 50% av alle døvblinde under 65 år har Usher syndrom. Usher syndrom er ikke knyttet til andre nevrologiske tilstander, kun nedsatt syn og nedsatt hørsel.
Usher syndrom og mørketall i Norge
Usher syndrom er det vanligste syndromet som fører til døvblindhet, og 50% av alle døvblinde under 65 år har Usher syndrom (Castiglione & Möller, 2022, s. 42). Diagnosen Usher syndrom kan settes på bakgrunn av klinisk funn, eller en genetisk test.
Språkutvikling hos barn som har fått cochlea implantat på begge ører tidlig i livet
Dette er en oppsummering på norsk av en spennende forskningsartikkel som handler om Cochlea Implantat (CI) og språkutvikling hos små barn. Artikkelen er originalt skrevet på engelsk og kan finnes i sin helhet på denne lenken: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32079817/
BUA-MI – Språkutvikling gjennom meningsfull aktivitet
Dette er et prosjekt med et bredt tverrfaglig og tverrsektorielt samarbeid. Prosjektgruppa fra Eikholt har vært i tett fagsamarbeid med Regionsenter for Døvblinde, Statped Sørøst om taktil språklighet, Engerdal kommune sto i hovedsak for byggingen av bua, BUA-MI, og PP-tjenesten i Trysil og Engerdal var engasjert medspiller. I sentrum for arbeidet har vært to unge menn med døvblindhet og deres team på skole og voksenopplæring/bolig.
Publikasjoner
EIKHOLTRAPPORTER, BROSJYRER og VEILEDERE
Hva er syn og kjennetegn på nedsatt syn?
Synsansen er en av våre fem sanser. En stor del av hjernen benyttes til å bearbeide synsinntrykk. Synssansen oppfatter inntrykk både på svært stor avstand, for eksempel når vi kan se et fjell mange mil før vi står ved fjellets fot, og veldig nært, som rusket på brilleglasset. Synssansen gir oss informasjon om form, farge, avstand, størrelse og bevegelse. Forenklet kan en si at synssansen består av: øyet, synsnerven, synsbanene og synssenteret i hjernen.
Eikholt-konferansen 2023, Syn og hørsel for en aktiv hverdag.
Eikholt-konferansen arrangeres i august hvert år med ulike tema. I år var tema "Syn og hørsel for en aktiv hverdag". Målgruppe for konferansen var audiografer, audiopedagoger, optikere, synspedagoger, spesialpedagoger eller rådgivere enten privat, i kommune eller spesialisthelsetjeneste.
Webinar om hjelpemidler, tilrettelegging og tilbud for personer med syns- og hørselsnedsettelse/døvblindhet
5 januar 2023 inviterte Eikholt til webinar for kommunale syns- og hørselskontakter, og ansatte ved Hjelpemiddelsentralene i Norge. Webinaret ble fulgt av over 200 deltakere fra hele landet. Presentasjoner og opptak fra dagen er nå tilgjengelig for alle.