Scripor Alfabet – en taktil presentasjon av farger

Hør på innholdet

0:00 / 0:00

Hastighet:

1x

Stemme:

Erfaring fra konferasen «Reha for the blind» i Polen

Rolf Lund, Forsker ved Eikholt, deltok nylig på konferansen The Chance Foundations internasjonale konferanse, Reha for the blind, i Polen. Ett av de viktigste temaene han tar med seg hjem etter denne konferansen, er Scripor-alfabetet, et taktilt fargealfabet. Rolf Lund mener dette kan revolusjonere hvordan synshemmede forholder seg til farger.

Hva er Scripor-alfabetet

Scripor-alfabetet, oppkalt etter skaperen Tudor Paul Scripor, er et unikt, universelt system som gjør det mulig for synshemmede å lese, skrive, identifisere, gjenkjenne og skille mellom farger ved hjelp av taktile symboler. Hver farge er representert av en kombinasjon av prikker i en celle som ligner blindeskriftalfabetet, men med flere prikker for å dekke hele fargespekteret.

Et bilde av Scripor alfabetet. Dette viser en sirkel med celler. I cellene vises farger farger representert ved en kombinasjon av prikker som ligner på blindeskrift.
Bildet viser det taktile fargealfabetet, kjent som Scripor-alfabetet, som er oppkalt etter skaperen Tudor Paul Scripor

Hvorfor er farger så viktig?

Farge er en av de første måtene barn lærer å forstå og strukturere sin verden på. Farger brukes universelt som en enkel måte å overføre informasjon på – fra trafikkskilt til merking av farlige situasjoner. Dessverre har ikke synshemmede hatt tilgang til denne viktige informasjonskilden, noe som skaper barrierer i hverdagen.

Scripor-alfabetet bryter ned disse barrierene ved å gi synshemmede tilgang til den samme informasjonen som seende personer får gjennom farger. Dette bidrar til økt selvstendighet, sikkerhet og deltakelse i samfunnet.

Bilde av Penner med ulike farger

Hvordan fungerer Scripor-alfabetet?

Alfabetet er basert på et system med 10 prikker: tre kolonner og tre rader, samt en orienteringsprikk for å unngå forvirring med blindeskrift. Hver farge er representert ved en bestemt kombinasjon av prikker, mens tilstøtende celler brukes for å vise nyanser, metning og intensitet.

Ved å følge prinsippene for universell utforming representerer systemet:

  • Primærfargene rød, gul og blå
  • Sekundærfargene oransje, grønn, lilla
  • Tertiærfargen brun
  • De akromatiske fargene grå, hvit og svart

Scripor-alfabetets betydningen for personer med nedsatt synsfunksjon

Scripor-alfabetet kan brukes i en rekke sammenhenger – fra matvarer og klær til idrettsutstyr og leketøy. Dette gjør det enklere for synshemmede å velge produkter, navigere i hverdagen, og delta i aktiviteter med større grad av selvstendighet og trygghet.

Alfabetet har en kort innlæringstid, og kan innføres tidlig. Faktisk kan blinde barn lære fargealfabetet før de lærer blindeskrift, noe som åpner for et helt nytt læringsperspektiv.

Scripor-alfabetet gir synshemmede større muligheter til å delta på like vilkår i en verden der farger spiller en viktig rolle. Systemet er taktilt, noe som gjør godt egnet for personer med kombinert nedsatt syns- og hørselfunksjon.

Gjennom denne enkle, men effektive løsningen, kan produkter, tjenester og hverdagsliv gjøres mer tilgjengelige for millioner av mennesker verden over. Dette er et stort steg mot en mer inkluderende fremtid.

Vil du lese om Eikholt?

Les mer om våre tjenester

Les om våre gruppekurs

Vil du lese mer om oss, finner du dette her: Om oss 

Har du spørsmål? Her finner du kontaktinformasjon: Kontakt oss 

Kontaktperson

Fant du det du lette etter?