OrCam- et kamera som ser for deg
Eikholt er nasjonalt kurssenter for denne brukergruppen. Hit kommer det personer fra hele landet. De er her i flere dager av gangen og vi har god tid til å kartlegge behov og teste løsninger.
Sammen med brukerne våre er vi stadig på jakt etter nye og bedre metoder for å klare hverdagen.
OrCam er et relativt nytt hjelpemiddel for synshemmede på det norske markedet, og hjelpemiddelet er tilgjengelig via NAV Hjelpemiddelsentral. OrCam er et svært lite og oppladbart kamera som festes til den ene brillestangen på en vanlig brille. Kamera kan avfotografere det meste av vanlig tekst og gjøre det om til tale (OCR behandling). Brukeren kan med et lett klikk med pekefingeren på kamera ta et bilde. Den innebygde lydutgangen på kameraets bakside begynner umiddelbart å lese med en stemme, teksten som er avfotografert.
Vi har testet hjelpemidlet, og ble imponert. OrCam leser all trykt tekst uten problemer. Ekstra imponert ble vi da vi oppdaget at kameraet også kunne lese skilter på lang avstand. Ved et tilfelle stod vi 100 meter fra et stormarked og leste skiltet med navn på kjøpesenteret og åpningstider. OrCam leste alt feilfritt.
Videre testet vi muligheten for å peke på det man vil avlese. Vi pekte på skilt og vi pekte på tekst på tavler og i avisen. Vi pekte på bruksanvisninger og innholdsfortegnelser på pakker, på menyer og på priser. OrCam starter å lese opp teksten fra der man peker. Dersom man vil avslutte avlesningen gjør man bare en «stopp-bevegelse» med handen foran kameraet og OrCam stopper.
Men OrCam kan mer. OrCam kan lære å kjenne igjen ansikter og gjenstander. Når OrCam oppdager et menneske vil den vanligvis si «en mann» eller «en kvinne». Men dersom det er en person som du har lært OrCam hva heter, vil den si navnet, for eksempel «Arne». Man kan altså lagre navnet på mennesker, men også på produkter. OrCam vil etter at den har fått beskjed om hva et produkt er og heter, gjenkjenne det og si det den har lært. Det kan være vanlig forbrukergjenstander som vi trenger å kjenne igjen, men også forskjellen på pengesedler og kredittkort som jo kan være lett å forveksle.
[OrCam er altså er bittelite diskre kamera som festes på brillen via et par små magneter. Kameraet fester seg godt til brillen når man holder det inntil brillestangen. Fordelen er at man enkelt kan ta kameraet av og på brillen når man ønsker. Det er nok nødvendig fordi driftstiden er begrenset til et par timer, dette gir begrensning i bruken. Kameraet lades på samme måte som mobiltelefonen, så det er ikke noe stort problem når man lært seg rutinene.
De fleste Orcam-enhetene som levers i Norge forstår to språk, som regel norsk og engelsk, men det finnes mange andre kombinasjoner av språk. Lyden kommer ut via en minihøytaler på baksiden av kameraet, som på grunn av plasseringen på en brillestang er nærmere øret. På Eikholt har alle brukerne nedsatt hørsel, så vi var spente på hvordan OrCam ville fungere for dem. For de fleste fungerer dette godt i forbindelse med høreapparater uten at man behøver å gjøre noen innstillinger, ne støy i omgivelsene kan hindre avlesingen. Når vi testet Orcam inne på et kjøpesenter, var både støy fra andre mennesker, alle kjølediskene og ventilasjonsanlegget så forstyrrende at våre brukere fikk problemer. Da er det bra at det går an å sende signalene direkte via bluetooth fra Orcam til høreapparatet. Det hjelp betraktelig. De fleste høreapparatbrukere har personlige innstiller lagret i sine høreapparater.
Det er også noen begrensninger med OrCam. For oss er det viktig at en potensiell bruker har så god hørsel at han nyttiggjøre seg «stemmen» fra OrCam. Man kan altså ikke være døv og heller ikke være helt blind, tror vi. Det kan være mulig for noen blinde å lære seg hvor kamera ser og lære seg opp til å starte kameraet riktig, men det virker vanskelig. Men for person med sterkt nedsatt syn, enten det nå er redusert visus og/eller synsfelt fungere OrCam elegant. Den vil samarbeid og klarer å avlese det meste. Begrensning er håndskrift – foreløpig. For det skulle ikke forundre oss om den snart klarer det også. Den er virkelig smart.