- Døvblindhet
- Syn
- Hørsel
- Mobilitet
- Kommunikasjon
- IKT
- Forskningsprosjekter
- Publikasjoner
- Konferanser og webinar
- Videoarkiv
Arkitektur for alle sanser – inkluderende for alle

Hør på innholdet
Hastighet:
1x
Stemme:
Et nytt prosjekt skal sikre bedre universell utforming av offentlige bygninger.
Stiftelsen Eikholt Nasjonalt Ressurssenter for Døvblinde lanserer nå det banebrytende prosjektet “Arkitektur for alle sanser” – som skal utforme en veileder for universell utforming av offentlige bygninger med spesielt fokus på personer med kombinert syns- og hørselsnedsettelse.
Prosjektet starter nå i april og er støttet gjennom Bufdir med Tilskudd til universell utforming 2025, og har som mål å utvikle en praktisk og brukervennlig veileder for kommunale planleggere, arkitekter og designere. Målet er å sikre at offentlige bygninger ikke bare oppfyller lovpålagte krav til universell utforming, men også blir inkluderende og funksjonelle for alle – uavhengig av sansetap.
Vi ønsker å skape bygninger som gir likeverdig tilgang og deltakelse for alle
Prosjektleder Rolf Lund
– «Vi ønsker å skape bygninger som gir likeverdig tilgang og deltakelse for alle. Personer med kombinert syns- og hørselsnedsettelse møter ofte betydelige utfordringer i det offentlige rom, og vi vil bidra til å redusere disse barrierene,» sier Rolf Lund, prosjektleder ved Stiftelsen Eikholt.
Mot et mer inkluderende samfunn
Personer med kombinert syns- og hørselsnedsettelse opplever ofte isolasjon og begrenset samfunnsdeltakelse på grunn av dårlig tilrettelagte omgivelser. Ved å forbedre tilgjengeligheten i offentlige bygg, legger prosjektet grunnlaget for økt kompetanse, likeverdig deltakelse og en mer inkluderende samfunnsplanlegging.
Ekspertfaglig samarbeid for økt tilgjengelighet
Prosjektet gjennomføres i tett samarbeid med nasjonale og internasjonale eksperter, blant annet:
• Severine Kas (Nederland) – arkitekt og erfaringskonsulent med kombinert sansetap
• Arne Kjeldstad (Norge) – synspedagog, mobilitetsinstruktør og erfaringskonsulent
• Richard Cooper (Norge) – arkitekt og ekspert på tilgjengelighet for personer med nedsatt syn
I tillegg ønsker prosjektet å samarbeide med brukerorganisasjonene Landsforbundet for kombinert syns- og hørselshemmede/døvblinde (LSHDB) og Foreningen Norges Døvblinde (FNDB).
Et praktisk verktøy for bedre planlegging

Den kommende veilederen vil inneholde konkrete anbefalinger basert på forskning, beste praksis og erfaringer fra personer med kombinert sansetap. Hovedtemaer er:
Vi ønsker å benytte naturlige arkitektoniske virkemidler som fremhever stedets egenart og skaper en helhetlig opplevelse. Ved å integrere lys, materialitet, lyd, lukt og taktile elementer, legger vi vekt på å engasjere alle sanser i arkitekturen. Dette vil bidra til en dypere og mer intuitiv forbindelse mellom mennesker og omgivelser, og styrke følelsen av tilhørighet og harmoni med naturen. Veilederen vil også ta opp temaer som:
- Lyd og akustikk – hvordan utforme rom som tar hensyn til både lydforsterkning og demping
- Lys og kontrast – optimal belysning og fargebruk for synshemmede
- Taktilitet og ledelinjer – hvordan gjøre navigering enklere for personer med nedsatt syn
- Tilgjengelig informasjon – løsninger for skilting, teknologi og kommunikasjon
– «Denne veilederen skal bli et verktøy for fagfolk som ønsker å gjøre en forskjell. Vi håper at den vil føre til økt forståelse og flere inkluderende løsninger i det offentlige rom,» sier Rolf Lund.
Veien videre – fra planlegging til implementering
Prosjektet har en stram tidsplan, med milepæler fordelt over fire faser: Planen er at den ferdige veilederen vil være tilgjengelig både digitalt og i trykt form innen nytt år.
Prosjektet vil bli presentert på Eikholt-konferansen som arrangeres 27.-28. august 2025 i Drammen
Les mer
Vil du lese om andre prosjekter? Les mer om prosjekter i regi av Eikholt her.