Eikholt-konferansen 2024, om personsentrert rehabilitering

Hør på innholdet

0:00 / 0:00

Hastighet:

1x

Stemme:

Eikholt-konferansen arrangeres i august hvert år, og har som mål å spre relevant kompetanse knyttet til syns- og hørselsnedsettelse/døvblindhet. I år ble konferansen arrangert 21. – 22. august som en fysisk konferanse med tema «Se og hør meg- om personsentrert rehabilitering».

Målet var å nå ute til alle om jobber med og har interesse for rehabilitering, og som møter mennesker med nedsatt syn og hørsel. Til konferansen kom Ergoterapeuter, Synspedagoger, Audiopedagoger, Audiografer, Optikere, Miljøterapeuter, Psykologer, rådgivere med flere. Opplevelsen og tilbakemeldinger var, at å møtes fysisk er viktig og ønskelig også fremover.

Se opptak og last ned presentasjoner

Her kommer opptak og presentasjoner vi kan dele. Opptakene har tale, tekst og norsk tegnspråk.

Mål og mestringstro

Last ned Per Jostein Matre sin presentasjon i vedlagt lenke og se opptak fra presentasjonen.

Mål og Mestringstro ved Per Jostein Matre (PDF-format)

I opptakene nedenfor kan du i to deler se Per Jostein Matre presentere: Når jeg erfarer at egne handlinger nytter og har effekt, reiser jeg meg lettere ved tilbakeslag, – mål og mestringstro, – to sider av samme mynt.

Del 1:

Mål og mestringstro – del 1 med Per Jostein Matre

Del 2:

Mål og mestringstro – del 2 med Per Jostein Matre

Relation og møteøyeblikkets utviklingskraft

Det ble ikke gjort opptak av Susan Hart sin presentasjonen, men du kan laste ned PDF i vedlagt lenke: Relation og mødeøjeblikkets udviklingskraft ved Susan Hart (PDF-format)

Grenseløs idrettsglede

I lenken kommer du til en side hvor du kan lese om Prosjekt Grenseløs Idrettsglede, se videoer og finne veiledere og rapporter.

I opptaket fra konferansen presenterer Kirsti Fylling, i dialog med Cathrine Timm Sundin, sin rolle som erfaringskonsulent i prosjektet Grenseløs idrettsglede, hva som motiverte henne og hva en rådgiver må se og høre.

Se og hør meg – om å legge til rette for utvikling og rehabilitering

Personsentrert rehabilitering er en prosess som baserer seg på partnerskap og dialog mellom bruker og fagpersoner, for å
skape innsikt og mestring ( Eikholt-rapport-nr-01_20-Eikholtmodellen.pdf).

Å ha en kombinert syns og hørselsnedsettelse/døvblindhet oppleves for mange av de som bruker Eikholt, som å ha en usynlig funksjonsnedsettelse, som omgivelsene ikke forstår eller tar hensyn til. Andre igjen opplever å bli usynliggjort og tilsidesatt. Opplevelsen er å ikke bli sett og hørt for den man er, fordi omgivelsene er usikre på hvordan møte en person med kombinert syns- og hørselsnedsettelse/døvblindhet.

I en rehabiliteringsprosess er det ekstra viktig at den som har syns- og hørselsnedsettelse/døvblindhet føler seg sett og hørt av sine hjelpere, nærpersoner som profesjonelle. Det skjer gjennom gode menneskemøter hvor det skapes trygge relasjoner og tillit.

Denne konferanse hadde som mål å gi påfyll på hvordan du kan legge til rette for og bruke deg selv for å støtte et annets menneskes utvikling og rehabilitering.

Årets konferanse ble godkjent med etterutdanningspoeng av Norges Optikerforbund (11 NOFEP poeng) og Norsk Fysioterapiforbund (11 timer)

Last ned programmet i Word-format

Last ned programmet som PDF

Program Onsdag 21. august

*Med forbehold om endring

Program Torsdag 22. august

Flyer for Eikholt-konferansen med tekst takk for besøket.

Bli kjent med årets forelesere

Susan Hart

Portrettbilde av Susan Hart. Hun har kort mørkt hår, en rød jakke og smiler med lukket munn.

Susan Hart er cand.psych., PhD., spesialist og veileder i barnepsykologi og spesialist i psykoterapi. Hun har vært leder av et kommunalt familiebehandlingsenter og jobbet på barnepsykiatrisk avdeling.

Hun er i dag selvstendig psykolog og har i tidens løp veiledet forskjellige faggrupper, som arbeider med barn, voksne og familier. Susan holder mange kurs og foredrag over hele Skandinavia. Hun er forfatter til en lang rekke bøker omkring neuroaffektiv utviklingspsykologi, som er oversatt til flere språk. Se mer på www.neuroaffect.dk

Per Jostein Matre

Per Jostein Matre har 44 års erfaring innenfor psykisk helse, barnevern og sosialt arbeid, både som terapeut, veileder og underviser. Han er utdannet med hovedfag i sosialt arbeid, klinisk spesialistutdanning i kognitiv atferds terapi og utdannet veileder.

I dag leder han arbeidet med kompetanseløpet og fellesfaglig kvalitetsarbeid i Psykisk helse, rus og avhengighet i Drammen kommune. 

Inga-Britt Kjellevold Haugen

Portrett av Inga. Britt Kjellevold-Haugen. Hun har lyst hår til skuldrene.
Foto: Norges Blindeforbund

Inga-Britt Kjellevold Haugen er forskningssjef i Norges Blindeforbund.

Hun var tidligere førsteamanuensis ved Institutt for optometri og synsvitenskap, nå Universitetet i Sørøst-Norge, hvor hun var ansatt i 22 år. Hun har også bakgrunn som administrerende direktør og klinisk leder av private helseklinikker, samt som kommunalsjef helse omsorg.

Kirsti Fylling

Kirsti Fylling er hjemmearbeidende og aktiv i døvemiljøet. Hun har Usher syndrom type 1 og deltar som aktør på aktivitetsuker på Eikholt, der tolkestudenter har sin praksis. En viktig og givende uke. 

Kirsti har mange interesser; blant annet maling og tegning, turer og fotballsupporter. Hun var med som erfaringskonsulent i det spennende prosjektet «grenseløs idrettsglede» .

Kari Jokstad

Portrettbilde av Kari Jokstad. Hun står utendørs, har lyst langt hår, ovalt ansikt, smiler med åpen munn. Hun har på seg små øredobber, grå jakke, skjorte og en genser utenpå.

Kari Jokstad er forskningsleder ved Eikholt. Hun startet sin yrkeskarriere som fysioterapeut innen rehabilitering og habilitering og har erfaring både fra spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten.

Kari har vært leder på ulike nivå i kommunal sektor og de senere årene jobbet hun med tverrfaglige prosjekter innen fag- og tjenesteutvikling. Hun har sin doktorgrad i Personorientert helsearbeid fra Universitet i Sørøst-Norge. Kari er særlig opptatt av at kompetansen til personer med egenerfaring inkluderes i tjenesteutvikling og forskning.

Konferansier

Cathrine Timm Sundin

Cathrine er utdannet tegnspråktolk og har arbeidet som frilans i 17 år. Hun har en mastergrad i rehabilitering og habilitering. Hennes masterprosjekt “Medvirkning i egen rehabiliteringsprosess” er basert på intervjuer med personer med en kombinert syns- og hørselsnedsettelse/døvblinde. 

På Eikholt har Cathrine ansvar for gruppekurs og individuelle kurs hvor kommunikasjon med alle sanser er en stor del av kursinnholdet. Hun er spesielt opptatt av betydningen av nærpersoner og deres kunnskap om det kombinerte sansetapet, nettverksbygging og likepersonsarbeid. 

Cathrine har i tillegg ansvar for tolkepraksis på Eikholt, der alle tolker i hele Norge i løpet av studiet har en uke praksis ved Eikholt. 

Spørsmål?

Har du spørsmål til konferansen, ta kontakt med Tanja Teigum på epost: tanja.teigum@eikholt.no

Spørsmål knyttet til fakturering kan rettes til Mona Borrmann på epost: mona.borrmann@eikholt.no

Last ned vår app

Eikholt har en egen app med informasjon. Last ned appen Infoskjermen Go i App Store eller Google Play.

Scann denne QR-koden med kamera på din mobiltelefon for å finne riktig app i AppStore eller Google Play:

QR-kode til Google Play eller App-store for å hente Infoskjermen Go
  • Under Innstillinger i appen, legg inn delingskode Eikholt80
  • For informasjon om konferansen: Legg inn delingskoden Eikholtkonferansen under innstillinger i appen.
  • Sveip til venstre for å veksle mellom generell informasjon om Eikholt og konferansen.

Les om fjorårets konferanse

Vil du lese om fjorårets Eikholt-konferanse, klikk på vedlagt lenke:

Eikholt-konferansen 2023 – Eikholt

Kontaktperson

Kommende kurs

Se alle kurs

Fant du det du lette etter?